Nacht, Moeder

Voorstelling

Een verpletterende avond

Het stuk speelt zich af in een afgelegen huis dat wordt bewoond door Jessie en haar moeder. Jessies vader is overleden, haar perfecte huwelijk eindigde in een echtscheiding, haar afwezige zoon is een kruimeldief, haar gezondheid laat te wensen over en ook haar laatste baantje pakte verkeerd uit. Met andere woorden, Jessies leven is saai, nutteloos en uitzichtloos.

Het stuk begint met de vraag van Jessie aan haar moeder waar het dienstpistool van haar vader is. Vervolgens kondigt ze doodkalm aan dat ze zich heeft voorgenomen zelfmoord te plegen.
Aanvankelijk weigert Jessies moeder haar serieus te nemen. Maar wanneer Jessie begint over het opstellen van een lijst van zaken waarvoor gezorgd moet worden bij haar ‘afwezigheid’, begint het gevoel van desperaatheid bij haar moeder langzaam maar zeker toe te nemen.

Uiteindelijk kan de moeder niets anders meer dan de gevolgen aanvaarden: verdoofd en vol ongeloof. Dan sluit Jessie zachtjes de slaapkamerdeur en draait die op slot. Een diep verontrustend moment. Voor hen die er getuige van zijn: een moment om nooit te vergeten.

Eerlijk, dramatisch, lucide, indringend, schokkend, virtuoos qua taal en compromisloos: enkele van de eigenschappen die Nacht Moeder door publiek en pers werden toegedicht.