Peter van Dosselaer: Ik weet nog hoe fijn het was om in A Chorus Line te staan

Dus,…

Anderhalf jaar geleden ongeveer hoorde ik dat “A Chorus Line” terug zou komen. Meteen werd ik overspoeld door fantastische herinneringen aan de productie 15 jaar geleden. Toen was ik swing en dancecaptain, en ik weet nog hoe fijn het was om in de productie te staan. In A Chorus Line draait het om de mens achter de danser/zanger/acteur. En hoe het is om telkens weer auditie te doen.

De voorstelling valt of staat ook door de input van de hele groep. Dat is speciaal aan deze productie, iedereen is even belangrijk, en iedereen heeft wel zijn of haar speciale moment in de show.

Dus ik dacht, fijn, een nieuwe productie, die zou ik wel willen begeleiden als resident director. Ik was namelijk gestopt met ‘op het toneel staan’. Ik was wel betrokken bij veel producties als resident director, en had het lesgeven in jazzdans weer opgepakt. Dat lesgeven hield me dicht bij mijn allereerste passie: dansen…..

Toen de audities eraan kwamen vroeg iemand of ik deze keer auditie ging doen voor ‘Larry’, de assistent van Zach in de show. Mijn eerste reactie was nee joh, ik ben allang gestopt.  Maar… het zaadje was geplant, en het duurde dan ook niet lang tot ik dacht, waarom niet eigenlijk ? Het zou te gek zijn om weer eens op het toneel te staan, en ‘Larry’ is precies op mijn lijf geschreven….   Ik ga ervoor !

Nu is het dan zover, na een paar weken intens repeteren zijn de try-outs in volle gang.  De voorstelling wordt bijgeschaafd richting première, en we worden langzaamaan vertrouwd met toeren – lees: bus/file/magnetronmaaltijden/soms kleinere, soms grotere theaters/andere kleedkamersituaties/laat thuis….

Maar…  wat is het te gek dit allemaal weer mee te maken. De show voelt na 15 jaar nog steeds vertrouwd, en het is leuk te zien dat iedereen tegen dezelfde euvels aanloopt als 15 jaar geleden. Ik hoor dezelfde vragen en twijfels, maar vooral dezelfde euforie die iedereen doormaakt om deze show neer te zetten. Het vergt nogal wat, deze productie. Niet alleen vocaal, en speltechnisch, maar vooral qua dans. De repetities voor het finalenummer zijn nog steeds het heftigst, zoveel details waar op gelet moet worden om ervoor te zorgen dat het allemaal spatgelijk gaat, zonder daarbij het dansplezier te verliezen. Maar wat een kick het elke avond voor elkaar te krijgen.

En ik? Ik voel me als een vis in het water. Omringd door al dat jonge en gedreven talent, kan ik niet anders dan genieten. Het was wel even wennen weer op het toneel te staan, maar om weer het publiek te zien en voelen, en vooral te horen, is onbetaalbaar. Daar doen we het voor!

Met oprechte trots stap ik elke dag de bus in naar het volgende theater. Trots, ten eerste een beetje op mezelf dat ik het voor mekaar heb gekregen weer zo’n avontuur aan te durven gaan. Daarnaast ook trots op dit vak.  Zo trots op dit vak. Jammer genoeg moet je tegenwoordig als ‘musicalartiest’ flink opboksen tegen allerlei vooroordelen en vooral de lage dunk die men schijnt te hebben over musical als kunstvorm. Wel, ik zou zeggen kom allemaal een keer kijken, een beter voorbeeld dan ‘A Chorus Line’ heb je niet om een kijkje in onze keuken te nemen. En te zien waarom we dit vak allemaal met zoveel passie doen. Het is en blijft een magisch vak, en als alle disciplines samenvallen ontstaat er chemie. Niets beloont meer dan een publiek dat geëmotioneerd, overdonderd en gelukkig weer huiswaarts keert, na een avondje vlucht uit de realiteit.

Maar het meest trots ben ik op onze groep. Wat zijn het stuk voor stuk allemaal getalenteerde mensen, die het uiterste geven om de voorstelling te doen slagen. Dit geldt voor iedereen betrokken bij de show, voor, op, achter de schermen, maakt niet uit. Vanaf dag 1 was het duidelijk dat iedereen begreep waar het om gaat in deze productie: teamwork. Samen de schouders eronder en vooral samen elkaar erdoorheen trekken.

Een mooiere productie om weer eens mee terug te keren op het toneel had ik niet kunnen wensen.

Fijn fijn fijn.

Peter

Voor de speellijst en meer informatie over de voorstelling klik hier

 

 

 

 

Foto's

© 2017 De Graaf & Cornelissen Entertainment