Esther van Boxtel: Alterneren bij A Chorus Line

De tour is begonnen! A Chorus Line is na de try-outs en de première officieel van start gegaan. En we komen O-VE-RAL, in grote en kleine theaters. Avondshows, matinees, hotelovernachtingen, busritten, zo nu en dan een feestje met bijbehorende kater (niet te verwarren met de ‘Felis domesticus’) zijn aan de orde van de dag. En dat alles maakt het ‘touren’ zo leuk.

Ik ga al wat jaartjes mee in het musicalgebeuren en heb al veel reizende producties gedaan. Afgelopen 2 seizoenen heb ik in een vaste productie gestaan (Moeder, ik wil bij de Revue in Utrecht en Beauty and the Beast in Scheveningen) en dat heeft zeker ook zijn voordelen.

Toch miste ik een beetje de charme van het touren; dat je na 3 uur hangen in een bus (die bijna vastgevroren heeft gestaan in de file) een half uur voor aanvang aankomt in een theater dat ietwat aan de kleine kant is (lees: 4 kleedkamertjes voor een cast van 25...) en dan snel moet eten, opmaken, opwarmen, zenderen en soundchecken alvorens de show te beginnen. En ja, dat kan dan ineens allemaal in een half uur. Het gebeurt gelukkig niet heel vaak en het is op dat moment ook ECHT NIET leuk, maar het hoort erbij en je kunt er daarna om lachen. Je hebt met een reizende productie gewoon minder regelmaat en dat trekt mij ergens wel. Het houdt je op een of andere manier fris; de afwisseling van theaters, mensen, dialecten.

In deze productie ga ik mee als alternate Sheila en Cassie. Als alternate heb ik vaste speeldagen. Voor de rol van Sheila ga ik 1 à 2 keer per week op en voor de rol van Cassie minstens 1 keer per maand. Dat is een fijne afwisseling. De 2 rollen zijn totaal verschillend en dat is juist zo leuk, dus ik geniet!

Ook de cast is top. Er is zo’n diversiteit! Iedereen is zó zichzelf (wat ook inherent is aan A Chorus Line). De mix van jong, oud, rustig, druk, uitgesproken en verlegen zorgt ervoor dat het nooit saai is. Buiten dat er keihard wordt gewerkt, wordt er heel wat afgelachen (en ja, ook af en toe in de coulissen…).

Over coulissen gesproken; 11 november was het voor mij dan zover, ik ging (na dagenlang te hebben gerepeteerd in de coulissen, op mijn geitenwollen sokken...) op als Sheila. Sheila is een ervaren, sexy, cynische en ietwat ironische vrouw, maar met het hart op de goede plek. Het was super om te doen, een warm bad, heerlijk! Mede dankzij mijn collega’s (cast, regisseur, crew, orkest en productie).                                    

Het blijft spannend om ineens tussen iedereen op het toneel te staan. Dat voelt toch anders dan met een loopneus, zonder make up, de techniek in de weg lopend meehopsen op het zijtoneel…

En dan hoor je dat je, een paar dagen na je ‘eerste Sheila’, ineens op moet voor de rol van Cassie! Juist ja, die rol met die enorm lange danssolo… Die zagen we niet aankomen! Ik heb zoveel als ik kon opgepikt in de repetitieperiode en een enkele keer de spelstukken gedaan. Voor de rest had ik het vanuit de coulissen bestudeerd. En dan sta je daar ineens in zo’n mooie rol! Heel spannend! Ik kende de teksten en dacht: “De rest moet dadelijk op het toneel uit mijn hart komen.” En dat kwam het. Dat is een heerlijk gevoel. De rol ligt gelukkig dichtbij me. Ik was best een beetje trots op mezelf.

En een paar dagen later speelde ik weer de cynische Sheila! Knopje om en GO! Zingen en dansen is fantastisch, maar spélen vind ik magisch. Door bij het instuderen van een rol dicht bij jezelf te blijven en te putten uit je eigen gevoelens, ervaringen en persoonlijke levenslessen maak je een rol de jouwe… Dat is zó mooi.

Esther van Boxtel

Voor de speellijst en meer informatie over de voorstelling klik hier

 

 

Foto's

© 2017 De Graaf & Cornelissen Entertainment