Op Hoop van Zegen

Een oer-Hollandse musical

‘Op Hoop van Zegen’ is een oer-Hollandse musical gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Kniertje voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos en andere sociale misstanden leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld en staat de toneelversie met regelmaat op het repertoire van de Nederlandse repertoiregezelschappen en werd diverse malen verfilmd. De musical-versie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige bewerking met prachtige muziek en aangrijpende spel-scenes zal de musical Op Hoop van Zegen velen wederom ontroeren. Indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk: theater van nu zoals Herman Heijermans het ooit heeft bedoeld.

CAST
Bill van Dijk - Reder Bos
Mariska van Kolck - Kniertje
Joke de Kruijf - Mathilde & Truus
Rolf Koster - Kaps & Daan
Gijs Stallinga - Geert
Linda Verstraten - Jo
Robin Smits - Barend
Stephan Mooijman - Simon
Bernice Havenaar - Clementine
Melissa Groeneveld - De Hoop
Gina Bentvelsen - Marie

CREW
TEKST Allard Blom, gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans
MUZIEK Tom Bakker
REGIE Paul van Ewijk
DECOR & KOSTUUMS Arno Bremers
LICHT Coen van der Hoeven
MUZIKAAL LEIDER Franc Pappot

Bill van Dijk

Reder Bos

Meer informatie Sluiten

Bill van Dijk is al vijf decennia een van Nederlands grootste musicalsterren. Tot op heden is Bill de enige Nederlander die negen maanden in de West End ( L.M.P.C ) en zes maanden op Broadway (Cyrano) een hoofdrol vertolkte in een originele musical.

Hij begon zijn carrière in de cult-musical Hair (Claude) waarna hoofdrollen volgden in binnen en buitenland. Klassiekers als Gypsy (Gerrie), Little Shop of Horrors (de Plant), Godspell, Wicked (De Wizard), Les Miserables (Enjolras), Miss Saigon (De Regelaar), J.C.S (Pontius Pilatus), Joseph (Joseph), Evita (Che). Daarnaast zijn Nederlandse cult-producties zoals Ik Jan Cremer, Zeldzaam, Nilsson en Een Kannibaal Als Jij en Ik van Freek de Jonge en Bram Vermeulen zijn slechts een kleine greep uit zijn grote oeuvre.

Bill heeft in diverse toneel, film en televisiedrama’s gespeeld. Naast het inspreken en inzingen van o.a. Disney tekenfilms is hij, na Bert en Ernie, wel de meest herkenbare stem uit Sesamstraat.

Hij vertegenwoordigde Nederland met het volkslied tijdens EK en WK voetbalwedstrijden, het Eurovisiesongfestival in Harrogate en was de ‘Stem van de Vrijheid’ op de 5 mei viering.

Als tekstdichter heeft hij hits geschreven voor o.a. Rob de Nijs en Teach Inn en maakte de lp Paperboys are Millionaires met zijn popgroep Bruno Basta! en de solo cd Songlines met wereldgitarist Jan Akkerman.

Naast zin werk als acteur en zanger heeft Bill ook nog het bordspel Mindrubble en het kookboek, Recept voor een Levensstijl - La valade (uitgeroepen tot een van de 10 beste kookboeken van dat jaar) gemaakt.

Mariska van Kolck

Kniertje

Meer informatie Sluiten

Mariska van Kolck volgde een tienjarige theateropleiding Hogeschool der Kunsten.

Mariska speelde in o.a. Chicago, De Jantjes, Oliver!, 42nd Street, De Kleine Zeemeermin, Beauty and the Beast, Ciske de Rat, Wat Zien Ik?!, La cage aux Folles, Happy Hour, Nonsens en de klucht Boeing-Boeing. Mariska heeft een tweetal solo’s gebracht, Top of the World, een ode aan Karen Carpenter en MovieStars. Ze speelde in de Vagina Monologen, Foute Sarah’s, Sonneveld de Musical en Moeder, Ik wil bij de revue en afgelopen seizoen 2018 Tina en de muzikale komedie Liften.

Mariska maakte de Nederlandstalige CD Wat een Geluk en bracht haar boek Keukentafel Herinneringen uit. Op televisie heeft ze verschillende programma’s gepresenteerd, Wie Ben Ik, Popformule, Eerlijk is Eerlijk en Bestemming Nederland. Ook speelde Mariska Mammaloe in Pipo en P-P-Parelridder. Daarnaast is Mariska vanaf 2019 werkzaam als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand).

Mariska werd vier keer genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award. Ze won de award voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical voor haar rol als Tante Jans in Ciske de Rat en voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical voor haar vertolking van Roxie in Chicago.

Joke de Kruijf

Mathilde Bos & Truus

Meer informatie Sluiten

Joke de Kruijf volgde na haar vooropleiding aan het Conservatorium de showmusical opleiding aan de Academie voor de Kleinkunst en de Nel Roos Academie.

Joke speelde in zowel binnen- als buitenland in diverse grote musicals, waaronder Cats en Les Misérables. In The Phantom of the Opera vertolkte zij in Scheveningen, Hamburg en Wenen de rol van Christine. Ze speelde titelrollen in Willeke de Musical, Carlie en Grace the Musical. Daarnaast speelde ze hoofdrollen in Carmen, Larry, this Funny World, Tango de Valentino, Little Shop of Horrors, Rocky over the Rainbow, Crazy For You, Chess, Chicago, 1953 de Musical, Het Meisje met het Rode Haar, de liedjesprogramma’s Telkens Weer Het Dorp, Nederland Musicalland en Musicals to the Max. Joke was tweemaal soliste in Palazzo en behoorde tien jaar tot de originele cast van Forbidden Musicals. Op 18 januari 2002 maakte Joke haar debuut in New York in The House of Honours - Carnegie Hall, met songs uit Grace the Musical. Zowel in 2002, 2004 en 2006 was Joke één van de solisten in Musicals in Ahoy en in 2012 stond ze als soliste in Musical Classics. Voor Stichting De Zonnebloem toerde Joke in drie verschillende producties door Nederland. Van september tot en met december 2018 is Joke te zien in de muzikale komedie Liften.

Naast haar musicalwerk verricht Joke ook de nasynchronisatie voor onder andere Walt Disney films, waaronder Assepoester, Belle en het Beest, Doornroosje en Mary Poppins. Ook geeft Joke workshops en coached zij jonge mensen in het vak. Regelmatig treed Joke door het hele land op met diverse koren en orkesten en is zij te boeken met haar eigen solo voorstelling.

In 1995 won Joke de Gouden Notenkraker, de prijs van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond. Ook is zij meerdere malen genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award.

Rolf Koster

Kaps & Daan

Meer informatie Sluiten

Rolf Koster richtte tijdens zijn studie aan het conservatorium vocalgroup Take Five! op, waarmee hij drie theatershows maakte.

Hij was te zien in de eerste productie van Les Miserables, Cyrano - De Musical, Sweeney Todd en in Wenen in Elisabeth. Terug in Nederland speelde Rolf in Zzinderella Joe - De Musical, The Dancing Queens, Jubilee 15, Robin Hood, Titanic, Rocky Over The Rainbow I en Into the woods.

Rolf was een van de solisten in Musical in Concert I en Musicals
in Ahoy 2004. Daarna volgden Nine, Jesus Christ Superstar, de
klucht Dubbel Op!, Shhh…it happens, A Tribute To The Bee Gees, Musicals Gone Mad, Simone’s Songbook, Rocky over the rainbow II, Diner voor 2 en De engel van Amsterdam.

Bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht was Rolf solist bij Rock Opera in Concert, Concert for Freedom, Stars for planet earth, Rockin’ the skies en toerde hij met ze door Canada in het kader van 70 jaar bevrijding.

Bij De Graaf & Cornelissen Entertainment speelde hij eerder
in de klucht Wordt U al geholpen? als Mr. Humphries, het theaterconcert Vive La France II, en Liesbeth List de musical als Frank Govers.

Naast zijn theaterwerk treedt Rolf op als solist met de acts Voulez Vous, Your Votes en Heidi und die Heino’s samen met Tony Neef en Brigitte Nijman en is hij als stemacteur dagelijks op televisie te horen in vele tekenfilms en series voor onder andere Disney, Dreamworks, Cartoon Network en Nickelodeon.

Voor zijn rollen in Rocky over the rainbow I en Liesbeth List de musical werd hij genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke bijrol.

Gijs Stallinga

Geert

Meer informatie Sluiten

Gijs Stallinga volgde tussen 2009 en 2013 de opleiding Musicaltheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Hij volgde zanglessen bij onder andere Leo van der Plas, Peggy Hegeman, en Jack Breikers.

Gijs was te zien in Yab Yum de musical, To Be or Not To Be, Afblijven (Jordy), War Horse (puppeteer), Grease (ensemble), A Chorus Line (Al Deluca), Drs. Down (Daniel) en Soldaat van Oranje (ensemble). Daarnaast speelt hij educatief theater op middelbare scholen. Als kind speelde hij in Elisabeth, Peter Pan en The Sound of Music.

In 2008 maakte hij deel uit van de internationale cast van Up With People en tourde daarmee door de VS, Mexico en de Fillipijnen.

Linda Verstraten

Jo

Meer informatie Sluiten

Linda studeerde in 2015 af aan de opleiding Muziektheater van het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Direct na haar opleiding stond ze in Magdeburg (Duitsland) in het ensemble van The Rocky Horror Show. Na vervolgens een jaar educatief theater te hebben gespeeld bij Theatergroep Zwerm, was ze in 2016 bij Stage Entertainment in het ensemble van Ciske de Rat te zien. Daar nam ze tevens de understudy van Suus Bruijs voor haar rekening. Het afgelopen jaar keerde Linda terug naar Duitsland om daar als understudy van Jane en Kala in Disneys musical Tarzan te spelen.

Naast haar werkzaamheden in het theater doet Linda aan nasynchronisatie en kun je haar horen in diverse series.

Robin Smits

Barend

Meer informatie Sluiten

Robin Smits volgde de opleiding Musicaltheater aan de Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Hij kreeg zanglessen van Jack Breikers, en spel- en danslessen bij onder andere Brigitte Joosten, Brigitte Odett, Alexandra van Marken, Florian Boutonnier en Tim van der Straeten.

Tijdens zijn opleiding was Robin te zien in verschillende voorstellingen, waaronder Midzomernachtsdromen onder regie van Joep Onderdelinden, I Love You, You’re Perfect, Now Change en De Meiden. Hij studeerde in 2017 af met zijn voorstelling Boy A geregisseerd door Tjerry Snel. Bij De Graaf & Cornelissen Entertainment speeldde hij eerder in A Chorus Line en My Fair lady.

Stephan Mooijman

Simon

Meer informatie Sluiten

Stephan Mooijman studeerde in 2011 af aan de opleiding Muziektheater aan het Conservatorium te Tilburg. Hij volgde zanglessen bij onder meer Edward Hoepelman en Ivar Costenoble, dramalessen bij Roeland Vos en Marc Krone en danslessen bij Danielle Waijers en Florian Boutonnier. Hij nam deel aan masterclasses van onder anderen Willem Nijholt, Brigit Odett en Paul Eenens en volgde operazanglessen bij Judy Bellingham in Nieuw Zeeland.


Tijdens zijn opleiding was Stephan te zien in de voorstellingen City of Angels, Dracula das Musical en A Little Night Music. Hij studeerde af met de voorstelling Alles Vrij, Stoel Bezet in regie van Vincent van den Elshout. Stephan was te zien in de musical Miss Saigon als understudy John, in Jersey Boys als Hank Majewski en understudy Bob Gaudio. Was voor De Graaf & Cornelissen Entertainment eerder te zien als Blauwe Toon in de musical De Jantjes en als Roelant in de voorstelling Het Meisje Met Het Rode Haar. Daarnaast zong hij in concertante uitvoeringen van West Side Story en Jesus Christ Superstar. In juni 2015 was hij te zien in de rol van Belcore in de opera Het Liefdeselixer van Donizetti en maakte hij deel uit van diverse straatopera’s van het Bredewegfestival.

Bernice Havenaar

Clementine

Meer informatie Sluiten

Bernice Havenaar is afgestudeerd aan de hbo-opleiding Musicaltheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Ze kreeg les van onder andere Jack Breikers, Tim Van Der Straeten en Florian Boutonnier.

Tijdens haar opleiding heeft ze meerdere voorstellingen opgevoerd zoals De Jodenveraadsters van Caroline Frerichs en The Addams Family waarin ze de rol van Wednesday speelde onder regie van Joep Onderdelinden. Naast haar opleiding zong ze in het musicalkoor Say No More onder leiding van Jack Breikers.

Vorig jaar zette Bernice haar eerste stap in het professionele musicalvak met de rol van moeder en verder ensemble in de musical Liesbeth over het leven van Liesbeth List.

Melissa Groeneveld

De Hoop

Meer informatie Sluiten

Melissa Groeneveld studeerde aan de vooropleiding Muziektheater op Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en studeerde daarnaast Docent Muziek in Utrecht (HKU) waar ze haar propedeuse behaalde. Vervolgens begon ze aan de bachelor opleiding Muziektheater op Codarts. In haar derde jaar speelde ze in de voorstelling Thou Shalt Always Kill onder regie van Michiel de Regt. Nu zit ze in haar vierde jaar en rondt ze, door middel van haar stageplek in Op Hoop van Zegen, haar opleiding af.

Als kind speelde ze de rol van kleine Cosette in de musical Les Miserables en Esther in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Ze is ook te zien in online,- en tv commercials. Verder zat ze in het ensemble van Musical Meets Opera met o.a. Willemijn Verkaik en René van Kooten.

Gina Bentvelsen

Marie

Meer informatie Sluiten

Gina Bentvelsen studeert Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam onder artistieke leiding van Anouk Beugels. Hier krijgt ze les van onder andere Mony Wouters, Arlon Luijten, Pim Veulings en Lisse Knaapen. Eerder volgde ze de vooropleiding Muziektheater op Artez in Arhnem en het 1e jaar van de deeltijdopleiding musical aan het MusicAllFactorium in Tilburg.

Tijdens de opleiding was ze in meerdere producties te zien. Zo speelde ze Frosine in een bewerking van De Vrek van Molière en speelde ze Kate in Zanna Don’t.

Ook heeft Gina een aantal jaar lessen gevolgd op de musicalschool genaamd Fanwork waar zij les kreeg van onder andere Ruud van Overdijk, André van Hest, Elise Berends en Regi Severins. Zij speelde tevens de hoofdrol in de musicalproductie Pay It Forward van Fanwork Musicals waarmee ze in verschillende theaters in Nederland stond.