Nacht Moeder

Night, Mother – Marsha Norman

Winnaar van de Pulitzer Price.

Dit betoverende, verpletterende en welsprekende toneelstuk maakte reeds een zegetocht langs theaters in alle wereldsteden. Ook in Nederland was Nacht Moeder reeds te zien: meer dan twintig jaar geleden werd dit toneelstuk voor 2 actrices voor het eerst opgevoerd in de Nederlandse theaters, met Linda van Dyck in de dochterrol en Ann Hasekamp in de rol van de moeder. Pers en publiek waren uitermate lovend.

In deze nieuw bewerkte en vertaalde versie zal Linda van Dyck niet de dochter- maar de moederrol vertolken. De rol van de dochter zal in deze versie worden vertolkt door Isa Hoes.

Topregisseur Peter de Baan (o.a. Dinner with Friends, Turks Fruit) voert de regie.
De vertaling is van Jean van de Velde.

Het verhaal
Het stuk speelt zich af in een afgelegen huis dat wordt bewoond door Jessie en haar moeder. Jessies vader is overleden, haar perfecte huwelijk eindigde in een echtscheiding, haar afwezige zoon is een kruimeldief, haar gezondheid laat te wensen over en ook haar laatste baantje pakte verkeerd uit. Met andere woorden, Jessies leven is saai, nutteloos en uitzichtloos.

Het stuk begint met de vraag van Jessie aan haar moeder waar het dienstpistool van haar vader is. Vervolgens kondigt ze doodkalm aan dat ze zich heeft voorgenomen zelfmoord te plegen.
Aanvankelijk weigert Jessies moeder haar serieus te nemen. Maar wanneer Jessie begint over het opstellen van een lijst van zaken waarvoor gezorgd moet worden bij haar ‘afwezigheid’, begint het gevoel van desperaatheid bij haar moeder langzaam maar zeker toe te nemen.

Uiteindelijk kan de moeder niets anders meer dan de gevolgen aanvaarden: verdoofd en vol ongeloof. Dan sluit Jessie zachtjes de slaapkamerdeur en draait die op slot. Een diep verontrustend moment. Voor hen die er getuige van zijn: een moment om nooit te vergeten.

Eerlijk, dramatisch, lucide, indringend, schokkend, virtuoos qua taal en compromisloos: enkele van de eigenschappen die Nacht Moeder door publiek en pers werden toegedicht.

Uit de pers:
Johan Simon, New York Magazine:
“Het is confronterend, doordringend, intens en intelligent, warm en theatraal”.

Dann Kosow, New England Entertainment Digest:
“Iets wat ik al heel lang niet had meegemaakt gebeurde bij Night, Mother, het publiek bleef applaudisseren lang nadat de zaallichten aangegaan waren, alsof men zat te wachten totdat de cast zich bij hen kwam voegen”.

Michael Feingold, Village Voice:
“Een verpletterende avond”.

Producenten: Ruud de Graaf & Hans Cornelissen
(De Graaf & Cornelissen Producties)
Regie: Peter de Baan
Vertaling: Jean van de Velde
Decor: Marjolein Ettema
Licht: Coen van der Hoeven
Productieleiding: Willem Westhoff
Uitvoerend Producent: Anouk Kapel

{cast_block_label}

{cast_block_role}

Meer informatie Sluiten
{cast_block_content}
{/parents:cast_blocks}